Pressemeddelelse
17. maj 2018
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor pose penge til naturvidenskaben

 
 
 
 

Der er afsat 1,14 mio. kr. til kompetenceudviklingsmidler inden for natur og naturfag for lærere og pædagoger i Lyngby-Taarbæk Kommune.

 
 
 
 

Børne- og Ungdomsudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune bevilgede ved sidste udvalgsmøde i alt 1,14 mio. kr. til kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i dagtilbud og skoler på natur- og naturfagsområdet. Kompetenceudviklingsmidlerne skal understøtte den store satsning som Lyngby-Taarbæk Kommune har indenfor naturfag og som vil fortsætte i årene der kommer.

Den landsdækkende naturfagsstrategi er blevet taget godt i mod i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor naturfag allerede er i fokus i daginstitutionerne og på skoleområdet. Naturfagsstrategien i kommunen peger på, at naturvidenskab er et afgørende bidrag til børn og unges dannelse og uddannelse. Børn og unge i Lyngby-Taarbæk Kommune skal lære, at naturvidenskaben ikke kun handler om fakta, produkter og metoder, men i lige så høj grad handler om sociale og samfundsmæssige problemstillinger, der er vigtige for børnene og de unge at kende til.

 

Ambitionen i Lyngby-Taarbæk Kommune er, at styrke børnenes naturfaglige kompetencer og fastholde deres interesse og motivation for naturfag gennem hele skolegangen. Naturfagsstrategien fokuserer blandt andet på at arbejde med didaktik og metode i både dagtilbud og skoler, derfor er der nu afsat ekstra midler til kompetenceudvikling på området.

  

"Naturfagsstrategien er en af de initiativer, der gør det sjovt at være politiker. Formandskabet for BUU er i gang med en rundtur på alle skoler og institutioner i kommunen, og det er tydeligt at mærke, når vi kommer rundt, at naturfagsstrategien er noget, man går op i, og ser perspektiver i. Naturfagsstrategien skal gøre vores børn mere nysgerrige overfor naturfag, og forsøge at vedligeholde den nysgerrighed. Særligt spændende er det, at den skal implementeres på tværs, og se på hvad dagtilbud og skoler kan lære af hinanden, fx i arbejdet med børns nysgerrighed. Jeg glæder mig til at følge det", udtaler Gitte Kjær-Westermann, formand for Børne- og Ungdomsudvalget.

 

I forbindelse med implementering af naturfagsstrategien blev der besluttet en række tiltag, der skulle understøtte skoler og dagtilbuds arbejde med natur og naturfag. Der er allerede gang i flere tiltag på skolerne og i daginstitutionerne, hvor de samtidig arbejder med at skabe en rød tråd i arbejdet med natur og naturfag fra børnene starter i dagtilbud og til udskoling.

 

"Nu bliver indsatsen på skolerne og i dagtilbuddene fælles og ensartet, hvilket sammen med kompetenceudviklingen af lærerne og pædagogerne alt andet end lige vil styrke undervisningen og interessen for naturfagene," siger Martin Vendel Nielsen, næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget.

 

Implementering af naturfagsstrategien blev igangsat i efteråret 2017, og arbejdet med at omsætte strategien sker i tæt samarbejde med Vidensbyen og de virksomheder der er repræsenteret her.

 

Eksempler på allerede igangsatte aktiviteter der understøtter Lyngby-Taarbæk Kommunes naturfagsstrategi

 

Naturvidenskabsfestival - i uge 39 i 2017 var der i alle dagtilbud og skoler naturvidenskabelige aktiviteter, lige fra skovmatematik i dagtilbud til skole-virksomhedssamarbejder med stor succes. Dette bliver gentaget igen i år.

 

Engineering i skolen - alle skoler har haft lærere afsted på første del af kompetenceudviklingsforløbet Engineering i skolen.

 

Science City - i uge 9 i år blev der afholdt et naturvidenskabeligt læringsevent for alle 5. klasser. Arrangementet fandt sted på Trongårdsskolen, hvor 5. klasser hver dag i ugens løb oplevede DTU scienceshow og blev ført gennem en række workshops med fokus på science, teknologi, engineering og matematik. Arrangementet blev sponsoreret og udviklet i samarbejde med Novozymes og Microsoft og var en stor succes blandt børnene.

 

Sciencepiloter i dagtilbud - et dagtilbudsnetværk har igangsat et kompetenceudviklingsforløb i samarbejde med professor Thorleif Frøkjær, hvor 2-4 pædagoger bliver uddannet såkaldte Science-Piloter, der skal understøtte arbejdet med natur og science i dagtilbud.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontaktinformation

Formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Gitte Kjær-Westermann, GITKW@ltk.dk.

 
 
 
 
Social media icon Social media icon